FAQ

Veelgestelde vragen

Waarom kiezen voor een kussen van Lazuli Prints?


Een kussen van Lazuli Prints is helemaal van jezelf. De prints die ik ontwerp zijn uniek en staan in rapport (ze lopen zonder onderbreking door op de stof). Er komen regelmatig nieuwe prints bij en daardoor blijft het leuk kiezen en snuisteren.

Elk kussen is handgemaakt en draagt het label van mijn atelier “Stoff’en Draad”. De stoffen waaruit je kan kiezen zijn allemaal natuurlijke vezels en bedrukt met verven op waterbasis die kleurecht zijn. Een hele opluchting voor onze natuur en voor ons natuurlijk.

De stof wordt “op vraag” geprint waardoor er weinig of geen stofoverschotten zijn. De gekozen drukkerijen liggen binnen Europa en de UK (of hebben er een filiaal) en daardoor is ook de reisafstand een stuk korter. Niet alleen de reisafstand is belangrijk maar ook de mensvriendelijkheid, goede werkomstandigheden van de mensen die zorgen dat de stoffen worden geweven en bedrukt is van belang.

Voor het binnenkussen gelden zowat dezelfde principes, alleen komt er geen bedrukking aan te pas. Het is gemaakt van 100% ongebleekt katoen en voorzien van een rits zodat je de vulling later eventueel kan bijvullen.

Voor de vulling van het kussen kan je kiezen tussen wolvlokken of kapok (van plantaardige oorsprong). Ze hebben beiden het ecolabel en geven een zachte stevigheid aan het kussen dat zeer aangenaam aanvoelt.

De kussens van Lazuliprints zijn uniek, naar je eigen smaak, handgemaakt en met een minimale ecologische voetafdruk. Het is een kussen dat het verschil maakt en waar je jarenlang geniet van zal hebben.

Het is natuurlijk, milieu- en mensvriendelijk, maar vooral ook mooi.
Ik bestel vandaag een kussen heb ik het dan morgen?


Omdat ik milieu- en mensvriendelijk werk kan dat spijtig genoeg niet.

Nadat je een kussen hebt besteld laat ik de stof printen. De tijd van printen en naar me toe sturen, tja daar heb ik niet al te veel controle over. Het enige dat ik wel kan garanderen dat is dat ik altijd de optie van express verzenden gebruik en tot nu toe verliep dat altijd zonder problemen (stakingen en feestdagen buiten beschouwing gelaten). Eens de stof bij me is, kost het maken van één kussen minder tijd dan het maken van 10 kussens maar ik verzeker je dat het allemaal relatief snel gaat hoor.

Praktisch moet je dus niet panikeren als het twee weken duurt voor je bericht krijgt dat je bestelling klaar is voor verzending, maar laat vooral niet na om een vreugdedansje te maken als je dat bericht vroeger krijgt.
Wat zijn de verschillende soorten stoffen?


Je kan kiezen uit 7 soorten stof om een kussen van te laten maken.

De stoffen die ik aanbied zijn allemaal natuurlijk, dus zonder synthetische vezels.

De verschillen staan hieronder.

Gewicht van de stof (grammage) is hoeveel 1m² weegt

Hoe meer een stof per m² weegt hoe zwaarder de stof is. Voor een sierkussen kan je dus perfect een lichte stof kiezen maar voor een vaak gebruikt kussen in de sofa kies je best een iets zwaardere stof. De heel zware stoffen kan je perfect gebruiken voor een groot model kussen om als vloer/zitkussen te gebruiken.

Katoen 110g/m

Popeline 115g/m

Bio satijnkatoen 130g/m

Kona® katoen 155g/m

Keperkatoen 195g/m

Linnen55%-katoen45% blend 215g/m

Denim 395g/m

Verschillende weeftechnieken

De vele mogelijkheden van het spel tussen ketting- en inslagdraad maakt dat er zoveel structuren ontstaan in stoffen die toch bestaan uit dezelfde materialen.

– De meest voorkomende weefbinding is de platbinding (Katoen, Kona katoen, linnen-katoen-blend).

– Daarnaast bestaat er ook de poplinebinding waar er gespeeld wordt met verschillende diktes van garen voor ketting en inslag (Popeline).

– Satijnbinding kan er voor zorgen dat stof een zeer zachte glans heeft al is dat niet altijd heel duidelijk. Wel heeft deze weefbinding invloed hoe stof aanvoelt, namelijk gladder en zachter, vloeiend eigenlijk (Bio Satijnkatoen).

– Keperbinding geeft aan de stof altijd een stoere look. Door deze binding zijn het stoffen die de zwaardere taken aankunnen. (Keperkatoen, Denim)

Wat is Kona®katoen?

Kona® is een gedeponeerd merk voor katoenen stof met een vast grammage van 115g/m² waar niet van wordt afgeweken. Het wordt geproduceerd door het bedrijf “Robert Kaufman Company”. De Kona®stoffen liggen in een iets hogere prijsklasse maar staan dan ook voor een constante kwaliteit waar door het bedrijf nooit van wordt afgeweken.
Wat is het verschil tussen wolvlokken en kapokvulling?


Het grootste verschil tussen beide vullingen is dat de wolvlokken uit schapenvacht worden gemaakt en de kapokvezel een plantaardig product is. Het is een keuze die je bewust kan maken met dit gegeven als informatie.

Wolvlokken

De wol is afkomstig van schapen die onder het bio-label leven en de scheerwol komt daardoor onder het eco-label te staan. Het is een garantie dat de wol geen chemische residu’s bevat van behandelingen zoals wel het geval is bij schapen die in niet-bio-omstandigheden leven.

Na het scheren wordt de wol gewassen in zout water. Het vuil en het te veel aan wolvet gaan er netjes af waardoor de wol ook terug witter wordt. Klaar!

Kapok

Kapokvezels zijn de zaadpluizen van de kapokboom (Bombax ceiba). Kapok lijkt in eerste instantie heel erg op katoenpluis en heet daarom ook wel Javakatoen. Kapok is dus ideaal voor mensen die niet tegen wol kunnen of een bewuste keuze maken niet voor dierlijke materialen te gaan.

De kapok die je kan kiezen als vulling heeft ook het eco-label en dat wil zeggen dat er geen chemicaliën werden gebruikt bij de scheiding van het zaad en de zaadpluizen en ook niet bij het reinigen van de pluizen.
Kan ik het kussen gewoon in de wasmachine stoppen?


* Het geprinte buitenkussen heeft een rits en kan je daardoor makkelijk van het binnenkussen af halen. Dit kan wel in de wasmachine worden gewassen (op 30°C en wolprogramma). Sluit de rits tijdens het wassen.

* Het binnenkussen zonder vulmateriaal kan je ook gewoon in de wasmachine stoppen (30°C en katoenprogramma). Niet vergeten je vulling er eerst uit te halen via de rits (profiteer er ondertussen van om deze vulling open te leggen en te laten luchten). Schudt het kussen verder leeg , sluit de ritssluiting en wassen maar.

* De vulling kan je niet in de wasmachine stoppen of met de hand wassen. In de volgende punten staat hoe je het kussen in zijn geheel in tip top vorm kan houden.

– klop het kussen heel regelmatig op, het maakt de vulling weer luchtig en aangenaam zacht en het kan ferm therapeutisch werken.

– wil je het kussen weer fris en monter maken? Klop het op en leg het een keertje buiten in de schaduw.

– wolvulling: de lucht mag vochtig zijn om te beginnen, dus bv vroeg in de ochtend om het dan verder terug droog te laten worden in de buitenlucht

– kapokvulling: de lucht moet droog zijn en een briesje is ideaal.

– droogkuis: er wordt gewerkt met het solvent perchloorethyleen en is voor geen van beide vullingen een goede optie.

– na verloop van (lange)tijd en/of door intensief gebruik van het kussen kan de vulling wat minder veerkrachtig worden. Geen probleem, dat is één van de redenen dat ook het binnenkussen een rits heeft, je kan de wolvlokken of de kapokvezels gewoon weer bijvullen of integraal vervangen.
Ik zou graag een andere maat kussen bestellen. Kan dat?


Tja ik zie niet in waarom niet?! Maar ik maak geen minikussentjes. Dus het kussen dat je graag wil moet minimaal 30cm x 30cm zijn. Verder is het simpel.

Ik heb dan de maten nodig, je printkeuze, stofkeuze en welke vulling je wil.

Ik bereken de prijs en laat je deze weten. Als je akkoord bent en de betaling rond is, laat ik de stof printen en nadat deze bij me is toegekomen, maak ik het kussen. Als dat klaar is, dan laat ik je iets weten en kan je het komen afhalen of wordt het naar je opgestuurd.
Mag ik een print van je kopiëren?


Neen dat mag je niet. De prints hier aangeboden op deze webshop (ook achter de aktieknoppen zitten prints van me) en op andere verkoopsplatforms zij allemaal in verschillende variaties beschermd en dragen mijn naam. Daarom staat er op de homepagina van deze webshop dan ook dit
De print gebruiken om zelf wat van te maken. Kan dat?


Ja hoor, niet alle prints maar veel zijn te koop op stof aan de lopende meter of yard. Ga daarvoor gerust kijken op www.spoonflower.com/profiles/lazuliprints
Deelnemen aan het creatieproces. Hoe?


Bij sommige prints kan je zelf de achtergrondkleur kiezen (buiten die ik al heb aangeboden op deze website). Het geeft je de ultieme kans om mijn print helemaal te laten passen naar jouw smaak en interieur.

Er zijn een aantal mogelijkheden om je te laten inspireren en te kiezen.

°°Op Pinterest heb ik een bord waar letterlijk 100den ideetjes en mogelijkheden staan.

Klik op https://www.pinterest.com/hildevanlazuli/colors/ en je komt er vanzelf.

°°Achter de volgende link https://html-color-codes.info/old/colorpicker.html zit een andere mogelijkheid. Hier kan je op zoek gaan naar een kleur en krijg je automatisch alle info die ik nodig heb om de kleuraanpassing te doen.

  1. Ga met de schuiver naar de kleur die je wil

  2. Verfijn deze kleur door dit stipje te verschuiven

  3. Hier krijg je de kleur te zien die je koos

  4. De RGB-code van de kleur in 3

  5. De Hex-code van de kleur in 3

Als je zelf de kleurcodes van de gekozen kleuren hebt

1. Ga op zoek naar een kleur of een kleurcombinatie waarvan jij helemaal weg bent (kies geen neonkleuren want deze zitten niet in het gamma bij de drukker).

2. Kan je daarvan de kleurcodes vinden dan is het helemaal ok

- Stuur mij de kleurcodes toe per e-mail (hildesannen@pandora.be)

- Ik maak de prints met de nieuwe achtergrondkleur

- De nieuwe prints staan op de website met de vermelding “custom made for….”.

- Jij kan je bestelling plaatsen en weet op deze manier jouw gekozen kleuren dadelijk terug te vinden. (lees voor meer info over stoffen en vulling ook de andere FAQ's)

- Ik kan nu aan de slag.

- Lees voor verdere informatie over bestellen en levertijden FAQ “ Ik bestel vandaag een kussen heb ik het dan morgen?”

Je kon wel kleuren kiezen maar die kleurcodes zijn chinees

1. Ga op zoek naar een kleur of een kleurencombinatie waarvan jij helemaal weg bent (kies geen neonkleuren want deze zitten niet in het gamma bij de drukker).

- Stuur mijn per e-mail (hildesannen@pandora.be) een foto van de gekozen kleuren, bv een foto van mijn pinterest bord waar de kleurvakken mooi gedefinieerd zijn.

- Ik ga zelf wel op zoek naar de kleurcodes (ik heb daar namelijk binnen mijn tekenprogramma een trukje voor).

- Ik maak de prints met de nieuwe achtergrondkleur.

- De nieuwe prints staan op de website met de vermelding “cusom made for…”.

- Jij kan je bestelling plaatsen en weet op deze manier jouw gekozen kleuren dadelijk terug te vinden. (lees voor meer info over stoffen en vulling ook de andere FAQ's)

- Ik kan nu aan de slag.

- Lees voor verdere informatie over bestellen en levertijden FAQ “ Ik bestel vandaag een kussen heb ik het dan morgen?”

Belangrijk weetje

Ik vraag tot nu toe geen meerprijs voor deze service. Maak er dus geen misbruik van, mijn tijd en passie, net als de jouwe, zijn waardevol.